Bezienswaardigheden

Marrakech is een stad die op cultureel vlak enorm veel te bieden heeft. Verspreid over de stad en dan in het bijzonder in de medina zijn heel veel prachtige bezienswaardigheden te ontdekken die je, je ongetwijfeld gedurende een lange tijd zal herinneren. Bekende bezienswaardigheden zijn met name de Medersa Ben Youssef, het El-Badipaleis, de Ali Ben Youssef Moskee evenals het Bahia-Paleis. Heb je het niet zozeer begrepen op historische bouwwerken, maar ben je een echte natuurliefhebber? Ook dan weet Marrakech verrassend veelzijdig uit de hoek te komen. Met name de Jardin Majorelle evenals de Menaratuinen zijn voor iedere reiziger een absolute aanrader tijdens het ondernemen van een citytrip naar Marrakech. Zou je graag een compleet beeld willen hebben van alle bezienswaardigheden die je kan bezoeken in Marrakech? Wij hebben ze even voor jou op een rijtje gezet op deze pagina!


Medersa Ben Youssef

Medersa Ben YoussefHet betreft hier een werkelijk prachtig gebouw waarin een Koranschool is ondergebracht. De medersa werd ten tijde van de veertiende eeuw gesticht door Merinid Sultan Abdy al-Hassan. Er werd in het jaar 1564 voor gekozen om het pand aan een grondige restauratie te onderwerpen. Vergeet tijdens een bezoek aan de Medersa Ben Youssef zeker niet om even de binnentuin te ontdekken. Er zijn immers ronduit prachtige decoraties terug te zien. Wanneer je de mogelijkheid hebt om de bovenverdieping te bezoeken waar de kamers van de studenten zijn terug te vinden valt meteen een schril contrast op. Daar waar de benedenverdieping haast rijkelijk is versierd ogen de kamers van de studenten eerder opvallend somber.


Jardin Majorelle

Jardin MajorelleWanneer je een citytrip hebt geboekt naar Marrakech weet je dat je tijdens je vakantie zal worden overvallen door een niet onaanzienlijke drukte. Marrakech is dan ook een zeer levendige stad waar de straten er veelal behoorlijk stoffig uitzien. Tijdens je verblijf in Marrakech is het daarom altijd (al was het maar voor de nodige afwisseling) een goed idee om even een bezoekje te brengen aan bijvoorbeeld de Jardin Majorelle. Deze tuin komt van de hand van de Franse schilder Jacques Majorelle en biedt bezoekers de mogelijkheid om een werkelijk indrukwekkende plantencollectie te ontdekken. Je vindt er niet alleen cactussen, maar ook bamboes, waterlelies en citroenbomen terug. In de tuin is een mooie, blauwe villa terug te vinden waar je een collectie met islamitische kunst in kan bewonderen.


El-Badipaleis

El-BadipaleisVan alle paleizen die verspreid over Marrakech zijn terug te vinden is het El-Badipaleis ongetwijfeld de bekendste van allemaal. De opdracht tot de bouw van het paleis werd verstrekt door Ahmed Al-Mansur in het jaar 1578. De bouwwerken werden evenwel pas afgerond veel later in het jaar 1602. Oorspronkelijk zag het paleis er veel indrukwekkender uit dan op vandaag nog het geval is. Het stucwerk in bladgoud evenals de Italiaanse marmer is echter verdwenen. Het was Moulay Ismaïl die er voor koos om het paleis te laten plunderen. Met de stukken die daar werden weggehaald werden zijn paleizen in Meknes opgesmukt. Is een bezoek brengen aan het El-Badipaleis dan wel nog de moeite waard? Absoluut! In de kelders kan je immers een oude gevangenis bezoeken en vanaf het terras van het paleis beschik je over enkele van de mooiste panorama’s van de stad!


Ali Ben Youssef-Moskee

Ongetwijfeld één van de bekendste bezienswaardigheden van Marrakech is de Ali Ben Youssef-Moskee. Het is meteen ook de grootste moskee die in de medina van Marrakech is terug te vinden. De moskee werd gebouwd in opdracht van Sultan Ali ben Youssef ten tijde van de 12e eeuw. Ondanks het feit dat de moskee op vandaag nog steeds vrij indrukwekkend is was ze ooit veel indrukwekkender. Een strijd tussen de Almohaden en de Almoraviden zorgde er evenwel voor dat het bouwwerk aanzienlijke schade heeft opgelopen. Let op! Een bezoek brengen aan het gebouw is uitsluitend toegestaan voor moslims!


Maison Tiskiwin

Een bijzondere bezienswaardigheid van Marrakech is het zogenaamde Maison Tiskiwin. Ondanks de culturele waarde van het pand is het niet bepaald populair te noemen onder bezoekers. Toch, wanneer je het unieke karakter van de Marokkaanse kunst wenst te ontdekken is dit misschien wel één van de beste plaatsen die in Marokko zijn terug te vinden. De werken die in het Maison Tiskiwin zijn ondergebracht zijn bovendien gegroepeerd volgens de Marokkaanse streken. Voor liefhebbers van kunst is deze locatie hoe dan ook een echte aanrader!


Menaratuinen

MenaratuinenEen oase van rust in het zo hectische Marrakech. Op deze manier kunnen we de Menaratuinen het best omschrijven. De tuinen zijn niet gevestigd in, maar wel ten westen van het centrum. De tuinen beschikken over een zeer rijkelijke historie die ons terug meeneemt in de tijd naar de 12e eeuw. Het was de Almohadenleider Abd al-Mu’min die er voor koos om de tuinen te laten bouwen. In de tuin is aan een kunstmatig meer een klein paviljoen terug te vinden welke zich kenmerkt door een piramidevormig dak. Het paviljoen werd gebouwd ten tijde van de 16e eeuw.


Mellah

De Mellah van Marrakech is een stadsgedeelte die eigenlijk de oude joodse wijk vormt van de medina. Hoewel er ooit meer dan 35.000 joden in deze wijk woonden is dat aantal tegenwoordig herleid tot amper een 200-tal. Het merendeel van de joden die hier woonden hebben dan ook hun toevlucht gezocht in met name Israël waar een grote joodse gemeenschap is terug te vinden. Hoewel het ontdekken van deze buurt de moeite waard is dien je er rekening mee te houden dat de armste inwoners van Marrakech hier wonen. Het wordt bijgevolg aangeraden om deze omgeving te verkennen samen met een lokale gids. Waag je bovendien ook zeker ’s nachts niet in deze buurt!


Medina van Marrakech

Medina MarrakechHet culturele en bezienswaardige hart van de stad Marrakech is uiteraard de Medina. Het betreft hier de oude stad die een oppervlakte beslaat van zo’n slordige 600 hectare. Hiermee is ze de grootste van de Maghreblanden. De stadsmuren die zich rond de oude stad bevinden beschikken over een lengte van een slordige 19 kilometer. In de medina zijn heel wat doolhofstraatjes terug te vinden waar je letterlijk van de ene verrassing in de andere valt. Het wordt aangeraden om de medina gewoon te voet te ontdekken. Sta zeker even stil op het bekende en zeer populaire Djemaa-el-Fna plein. Hier bevinden zich meteen ook enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de medina zoals de Medersa Ben-Youssef, het Bahia-paleis evenals de Tombes van de Saädieden.


Koutoubia

Koutoubia MoskeeEén van de mooiste moskeeën van Noord-Afrika is ongetwijfeld de Koutoubia. Door de jaren heen heeft de moskee verschillende evoluties meegemaakt. Voor de eerste uitvoering moeten we reeds terug gaan naar het jaar 1147. Hoewel het ongetwijfeld een prachtige moskee betrof werd ze terug met de grond gelijk gemaakt omdat ze niet correct naar Mekka was gericht. De versie die op vandaag kan worden bezocht dateert van het jaar 1199. Je dient er als bezoeker van de stad rekening mee te houden dat de moskee uitsluitend kan worden betreden door moslims. Toch is het bouwwerk ook van buitenaf reeds ongetwijfeld de moeite meer dan waard!


Het Bahia-Paleis

Bahia-PaleisDe opdracht voor het bouwen van het Bahia-Paleis werd gegeven in de 19e eeuw. De bouw zou uiteindelijk zo’n slordige 14 jaar in beslag nemen. Het eerste wat opvalt tijdens een bezoek aan het Bahia-Paleis is ongetwijfeld het zeer rijkelijk versierde interieur. Je kan er voor kiezen om dit indrukwekkende paleis alleen te bezoeken, maar toch zouden we je een begeleide rondleiding zeker en vast willen aanbevelen.