Djemaa el Fna

Wie Marrakech zegt denkt uiteraard meteen aan het Djemaa el Fna plein. Dit bekende plein bevindt zich dan ook midden in de Medina van de stad. Het plein kenmerkt zich door een altijd zeer levendige sfeer. Dit van vroeg in de ochtend tot (erg) laat op de avond. Je kan hier werkelijk uren rondlopen zonder dat je, je ook maar één moment hoeft te vervelen. Omwille van haar culturele waarde werd er inmiddels door UNESCO ook voor gekozen om ze op te nemen op de Werelderfgoedlijst.

Het hart van de Medina

Van het Djemaa el Fna plein wordt vaak gezegd dat ze het kloppende hart vormt van de Medina van Marrakech. We kunnen ons daar zeker in vinden. Het indrukwekkende plein beschikt over een lengte van zo’n 500 meter en een breedte van 160 meter. Daarmee is ze met ruime voorsprong niet alleen het drukste, maar bovendien ook het grootste plein van de stad. Ze wordt niet alleen dagelijks gebruikt voor een zeer levendige markt, daarnaast zijn er ook heel wat entertainers terug te vinden.

Buiten de vele kraampjes die je er kan bezoeken is het zo dat vooral de aanwezigheid van heel wat entertainers op het Djemaa el Fna plein opvalt. Denk hierbij niet alleen aan acrobaten en muzikanten, maar ook aan slangenbezweerders! Bovendien is het zo dat je, je ook mee kan laten voeren door de bijzondere, oude volksverhalen die hier worden opgedragen door verhalenvertellers. Helaas worden deze verhalen wel verteld in het Berbers of het Arabisch.

Geniet van het schouwspel vanop één van de verschillende terrassen

Aan één kant van het Djemaa el Fna plein zijn voornamelijk hotels terug te vinden evenals restaurants en tuinen. Het is zeker een aanrader om even te vertoeven op één van de terrassen van de verschillende restaurants. Hier kan je genieten van een kopje heerlijk verse muntthee en genieten van het bijzondere schouwspel dat zich hier ontvouwt. Is je kopje thee op? Duik dan zeker de smalle straatjes van de Medina in en laat je verbazen door al het bijzonders dat deze sprookjesachtige stad voor jou in petto heeft. Ook buiten dit roemruchte plein valt er immers heel wat te ontdekken!

Praktische informatie over het Djemaa el Fna plein

Een bezoek brengen aan het Djemaa el Fna plein mag eigenlijk nooit op je verlanglijstje voor Marrakech ontbreken. Wanneer je van plan bent om een bezoek te brengen aan dit plein zijn er echter een aantal zaken waar je absoluut rekening mee zal moeten houden, namelijk:

  1. Zorg ervoor dat je altijd voldoende contant geld bij hebt;
  2. Er wordt altijd onderhandeld over de prijzen die worden gevraagd;
  3. Let goed op je persoonlijke bezittingen en wees waakzaam voor zakkenrollers;
  4. Entertainers waarderen het doorgaans niet dat je een foto maakt zonder te betalen;

Een groot deel van de lokale bevolking die actief is op dit plein in het hart van de Medina verdient zijn geld dankzij de toeristen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Neem dus geen foto van of met de entertainers zonder daarvoor te betalen. Komt er iemand op je af gelopen om een foto van je te nemen? Hou er dan rekening mee dat je ook daarvoor moet betalen. Wil je dat niet? Dan kan je het aanbod altijd vriendelijk afslaan.