Jardin Majorelle, een oase van rust

Tijdens een vakantie in Marrakech zal je er altijd al snel achter komen dat er verspreid over deze stad heel wat prachtige tuinen verstopt liggen. Eén van de ongetwijfeld mooiste tuinen van de stad luistert naar de naam ‘Jardin Majorelle’. Op moment van schrijven wordt deze plaats zelfs de drukste bezochte locatie van heel Marokko genoemd. Meer dan reden genoeg om deze prachtige bezienswaardigheid van Marrakech op deze pagina even uitvoerig te bespreken.

Het ontstaan van Jardin Majorelle

Laat ons in eerste instantie even vertellen hoe de bijzondere Majorelle garden tot stand is gekomen. Hiervoor moeten we terug in de tijd, meer bepaald naar het begin van de twintigste eeuw. Het was in deze periode dat de Franse schilder Jacques Majorelle er om gezondheidsredenen voor koos om naar Marokko af te reizen. Hij werd uitgenodigd door een vriend van zijn vader waardoor hij vanaf 1917 in het prachtige Marrakech verbleef. Al snel werd Majorelle verliefd op de stad waarna hij er zes jaar later voor koos om er een stuk land aan te kopen. Vervolgens liet hij op dit land de inmiddels zowel in als buiten Marokko zeer bekende Villa Bou Saf Saf bouwen.

Zijn liefde voor de stad zorgde ervoor dat hij er later voor koos om nog meer land aan te kopen. Hier zou hij vervolgens een grote tuin realiseren boordevol met prachtige, exotische planten. Deze planten werden verzameld tijdens verschillende van zijn vele reizen over verschillende continenten. Majorelle heeft in totaliteit zo’n 40 jaar gewerkt aan de tuin. De kunstenaar beschouwde de tuin zijn hele leven lang als zijn persoonlijk meesterwerk.

Ruim 300 verschillende zeldzame plantensoorten om te ontdekken

Jardin Majorelle is een echt paradijs voor plantenliefhebbers. Op vandaag tref je in deze indrukwekkende tuin dan ook zomaar even meer dan 300 verschillende zeldzame plantensoorten aan afkomstig van over de hele wereld. Het spreekt dan ook voor zich dat de tuin bestaat uit heel wat exotische soorten zoals bijvoorbeeld:

  • Bananenbomen;
  • Palmbomen;
  • Bougainvillea’s;
  • Cactussen;

Naast bovenstaande is het zo dat ook vogelliefhebbers hier aan hun trekken komen. De tuin staat er namelijk om bekend ook heel wat bijzondere vogelsoorten aan te treffen zoals ooievaars evenals torenvalken. Verspreid over de tuin zijn ook diverse waterpartijen aangelegd waaronder een mooie lelievijver. Dit is zeker nog niet alles. Je kan er immers ook diverse interessante musea ontdekken.

Maak kennis met het Musée Berbère in de Jardin Majorelle

Het Musée Berbère in de Jardin Majorelle is één van de bekendste musea van de stad. In het verleden was op deze locatie het museum voor islamitische kunst terug te vinden. Daar kwam op 3 december 2011 echter verandering in. Het zogenaamde Berbermuseum zal het hart van de kunstliefhebber echter nog steeds aardig op hol weten te brengen. Dit doet ze met een collectie bestaande uit prachtige werken van persoonlijkheden als Yves Saint Laurent en Bergé. Alle werken die hier tentoongesteld worden vertellen meer over de geschiedenis van het Marokkaanse berbervolk.

Wanneer kan je de Jardin Majorelle in Marrakech bezoeken?

Heeft alle informatie op deze pagina ervoor gezorgd dat jij ook wel interesse hebt in een bezoek aan de Jardin Majorelle? In dat geval is het goed om te weten dat de tuin elke dag geopend is. De exacte openingsuren verschillen echter afhankelijk van de periode van het jaar waarin je de tuin wenst te bezoeken. Wat dit betreft kan je rekening houden met de openingsuren zoals hieronder aangegeven:

  • Van 08h00 tot 17h30 van 1 oktober tot 30 april;
  • Van 08h00 tot 18h00 van 1 mei tot 30 september;

Let op! In de maanden van de ramadan is het zo dat de openingstijden worden verkort. De Majorelle Gardin is dan ook slechts te bezoeken tussen 09h00 en 17h00.

Praktische informatie voor je bezoek aan de Jardin Majorelle

Plan je een bezoek aan de bekende en zeer bezienswaardige Jardin Majorelle? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat tickets voor deze tuin uitsluitend ter plaatse te verkrijgen zijn. Bovendien is het zo dat een bezoek aan het Berber Museum niet standaard in de toegangsprijs voor de tuin is inbegrepen. Hiervoor dient dus nog een apart ticket te worden aangekocht. Voor kinderen onder de 12 jaar geldt dat de toegang tot deze prachtige tuin gratis is.

Ben je van plan om tijdens je vakantie in Marrakech niet alleen de Jardin Majorelle te ontdekken, maar ook verschillende andere prachtige tuinen die er terug te vinden zijn? In dat geval is het mogelijks interessant om voor aanvang van je vakantie een tour te boeken langs de verschillende tuinen en parken. Zo maak je meteen ook kennis met de Agdal- en Menara-tuinen welke zijn terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.