Medersa Ben Youssef

Eén van de wellicht meest bijzondere bezienswaardigheden van Marrakech luistert naar de naam ‘Medersa Ben Youssef’. Het betreft hier één van de oudste Koranscholen van heel Marokko. Wie deze school wenst te bezoeken moet zich daarvoor diep in het doolhof aan steegjes van de Medina wagen. In dit instituut kregen en krijgen kinderen ook vandaag de dag nog steeds niet alleen maar les over de Koran, maar leren ze ook hoe te lezen en schrijven.

Vroeger werden de studenten gehuisvest in 130 kleine kamertjes die zich bevinden rondom de prachtig versierde binnenplaats. In totaliteit biedt de school plaats aan 1000 leerlingen waardoor het zich in geen tijd wist te ontwikkelen tot één van de belangrijkste Koranscholen die er in de islamitische wereld bestaan. Jarenlang was ze ook de grootste van heel Afrika. Wil je graag nog meer te weten komen over deze bijzondere bezienswaardigheid? Blijf dan zeker verder lezen!

De geschiedenis van de Ali Ben Youssef Medersa

Voor de stichting van dit prachtige gebouw moeten we flink terug in de tijd, meer bepaald naar de veertiende eeuw. De stichting van de school gebeurde toen door Merinid Sultan Abu al-Hassan. In het jaar 1564 werd ervoor gekozen om het gebouw sterk te restaureren. Dit gebeurde door de Saädieden. Op die manier werd ze het grootste en belangrijkste theologisch college in de Maghreb. In de binnentuin zijn tal van prachtige decoraties terug te vinden. Op de bovenverdieping zijn 132 kamers terug te vinden die toebehoorden aan de studenten die er school liepen. In tegenstelling tot de rest van het gebouw geldt voor deze kamers dat ze een behoorlijk sobere en kale indruk nalaten.

Een goed bereikbare ligging binnen de Medina van Marrakech

Je dient er als niet-moslim rekening mee te houden dat je de grote moskee Koutoubia in de stad niet mag bezoeken. Dat geldt wel voor de veertiende eeuwse Koranschool die luistert naar de naam ‘Medersa Ben Youssef’. Ondanks het feit dat deze locatie sinds de jaren ’80 deels dienst doet als  historisch museum is het zo dat er ook vandaag de dag nog steeds verschillende kinderen school lopen. Voor toeristen is dit inmiddels één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad geworden. Haar ligging op amper tien minuten wandelen van het befaamde Djemaa el Fna plein heeft daar uiteraard eveneens een aardig steentje aan bijgedragen.

Een unieke bezienswaardigheid om kennis mee te maken

Voor verschillende bezienswaardigheden die je aantreft in Marrakech geldt dat ze tot de meest bijzondere en belangrijke van heel Marokko behoren. Voor enkele van deze bezienswaardigheden geldt zelfs dat ze op de lijst prijken met belangrijkste bezienswaardigheden van heel Afrika. Dat geldt zeker ook voor deze Medersa Ben Youssef. Haar belang binnen de islamitische wereld valt dan ook niet tegen te spreken. Voor veel toeristen is het een grote teleurstelling dat ze de prachtige Koutoubia moskee niet mogen bezoeken, maar een bezoek aan deze Medersa kan toch een beetje verlichting bieden. Alleen al de prachtige binnentuin met het aanwezige waterbassin en de rijkelijke decoratie zorgen ervoor dat deze locatie je nog lang bij zal blijven. Zoveel is zeker.