Tanneries Marrakech

Voor verschillende bezienswaardigheden van Marrakech geldt dat ze bij de meeste mensen wel tot de verbeelding spreken. Er zijn echter ook uitzonderingen. Eén van de wellicht voornaamste uitzonderingen zijn de zogenaamde Tanneries. Wanneer je hier informatie over gaat opzoeken op het internet (althans in het Nederlands) zal je meteen tot de vaststelling komen dat hier relatief weinig over is geschreven. Nochtans geldt voor de leerlooierijen van Marrakech dat ze zeker het ontdekken waard kunnen zijn. Zou jij hier nu graag meer over te weten willen komen? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om zeker ook de rest van de onderstaande informatie door te nemen.

Wat moet je weten over de Tanneries of leerlooierijen van Marrakech?

De Tanneries of leerlooierijen van de stad Marrakech zijn terug te vinden aan de noordelijke rand van de Medina. Ze bevinden zich dan ook in de directe nabijheid van de toegangspoort die luistert naar de naam ‘Bab Debbagh’. Vertaald betekent deze naam zoveel als ‘Leerlooierspoort’. Bovendien zijn ze eveneens gelegen aan de beide zijden van de Rue de Bab Debbagh. Eén van de voornaamste redenen waarom de leerlooierijen eigenlijk nog steeds vaak worden bestempeld als een goed bewaard geheim is terug te vinden in het feit dat ze moeilijk vindbaar zijn door de nauwe straatjes van de Medina.

Kan je de weg naar de Tanneries van Marrakech maar niet vinden? Aarzel dan zeker niet om de weg te vragen aan één van de inwoners. Voor deze inwoners geldt dat ze het gewend zijn dat toeristen hen de weg vragen. Je moet er wel rekening mee houden dat er vaak een kleine vergoeding van 10 dirhan (ongeveer 1 euro) voor wordt gevraagd. Niet alleen geldt voor het beroep van leerlooier dat ze aan het verdwijnen is, er gaan ook geruchten op dat de Tanneries van Marrakech in de nabije toekomst zullen komen te verdwijnen. Wil je deze bezienswaardigheden dus met andere woorden nog ontdekken? Dan zal je er mogelijks snel bij moeten zijn!

Ontdek de geweldige ambacht van de leerlooiers

Op moment van schrijven is het zo dat de Tanneries in Marrakech nog steeds bezocht kunnen worden. Tijdens een bezoek kan je kennismaken met het procedé van 20 dagen waarin de huiden van verschillende dieren zoals koeien, geiten, schapen en kamelen van haren en resterend vlees worden ontdaan. Vervolgens worden ze in een kuip geplaatst gevuld met water en bloed waardoor ze steviger worden. Vooraleer de huiden geverfd kunnen worden is het zo dat de huiden in dierlijke urine worden geplaatst met duivendrek. Op deze manier komen ze terug over een zachtere textuur te beschikken. Deze hele procedure vindt plaats in grote betonvaten.

Hoe verloopt een bezoek aan de Tanneries van Marrakech?

Het is voor toeristen gewoon mogelijk om rond te lopen door de Tanneries van Marrakech. Daarbij is het zo dat je altijd een takje munt krijgt aangereikt. Dit mag op het eerste zicht misschien wat vreemd lijken, maar dat is het niet. Dit takje munt kan je immers indien nodig tegen je neus houden wanneer de stank op bepaalde plaatsen in de Tanneries even te hard om dragen wordt. In principe valt dit echter best mee en zullen het merendeel van de mensen hier niet veel hinder door ondervinden. In ieder geval, wat ons betreft mag een bezoek aan de Tanneries van Marrakech eigenlijk absoluut niet op jouw verlanglijstje ontbreken!